A játszóterek és kerékpárutak állapotáról, valamint az elterelő út létesítéséről volt szó a Néppárt hétfői gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján, amelyen dr. Zakariás Zoltán és Kolcsár András, országos alelnökök, megyei tanácsosjelöltek, illetve Bákai Magdolna és Brassai Hunor gyergyószentmiklósi tanácsosjelöltek.

Bákai Magdolna gyermeknap előtt a játszóterek elhanyagolt állapotára hívta fel a figyelmet. ?Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a négy évvel ezelőtt megígért hét játszótérből csak három készült el. Reméljük, nem megy feledésbe a többi sem, hiszen a városnak többi részén is laknak gyerekek, nekik is szükségük van játszótérre? ? fogalmazott. Megjegyezte: a meglévő játszóterekkel is gondok vannak, az egyik ugyanis az úttest mellett, kanyarban helyezkedik el, így nem biztonságos. Bákai szerint el kell távolítani a régi, megrongálódott játszóterekről a hátramaradt rozsdás elemeket, amelyek csúfítják a környezetet, és veszélyforrást is jelentenek a gyerekek számára.

Brassai Hunor szintén a játszóterek felújítását szorgalmazta, valamint azt, hogy ezek területén olyan modern szabadtéri edzőberendezések is kapjanak helyet, melyeket a város minden lakója használhatna. A tanácsosjelölt elmondta: a gyergyószentmiklósi kerékpárutakat megfelelően ki kellene építeni, mivel nem elegendő, ha csupán más színű piskótakövekkel rakják ki a járda egyik szélét és azt bicikli útnak nevezik el. ?Jól kitáblázott, egyértelműen felfestett biciklisávokra, az egész várost lefedő kerékpárutakra van szüksége a gyergyószentmiklósiaknak? ? hangsúlyozta.

Dr. Zakariás Zoltán kifejtette, olyan megyei önkormányzati testületet szeretnének, melyben az elvégzett munkára szánt pénzek átláthatóak, a kivitelezett munka pedig minőségi és időtálló. Úgy vélte, az alá-fölé rendeltségi viszony erőltetése helyett a megyei vezetésnek partneri viszonyt kellene kialakítania a helyi önkormányzatokkal. ?A beruházási projektek megtervezésénél figyelembe kell venni a helyi igényeket, a megyei tanács által a helyi önkormányzatoknak biztosított támogatások ne függjenek azok politikai színezetétől. A várhatóan növekvő megyei önkormányzati jelenlét által a Néppárt képviselői ilyen irányba szeretnék eltolni a megyei vezetés tevékenységét? ? magyarázta a Néppárt alelnöke.

Kolcsár András az elterelő út hiányát nevezte meg problémaként, amit szerinte mielőbb meg kellene építeni. ?Nem lenne kívánatos, ha Hargita megye szemete Gyergyószentmiklóson keresztül érkezne meg a rendeltetési helyére? ? fogalmazott.