A NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer nem irányul Moszkva ellen, hanem kizárólag védelmi jellege van – jelentette ki ma Bukarestben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg, akit Klaus Iohannis elnök fogadott hivatalában, abból az alkalomból látogatott Bukarestbe, hogy ma üzembe helyezik a dél-romániai Deveseluban az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit. A hivatalos washingtoni álláspont szerint a rakéták az Iránból Európára irányuló esetleges támadásokat hivatottak elhárítani.

Ezzel szemben Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti. A moszkvai külügyminisztérium sokadszorra leszögezte: a rakétapajzs elemeinek Romániába telepítése szerintük megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést.

űStoltenberg felelőtlennek nevezte Moszkva fenyegetéseit, és kifejtette, hogy a NATO az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt erősítette meg keleti határát. Az Egyesült Államok egy másik hasonló rendszer megépítését kezdte meg a napokban Lengyelországban, ami valószínűleg 2018-ban készül el.