Az RMDSZ Varga Attila alkotmányjogászt, volt parlamenti képviselőt, a Nemzeti Liberális Párt Mona-Lisa Neagoet, a Legfelsőbb Bírói Tanács tagját javasolja az Alkotmánybíróság tagjának. Az erre vonatkozó kéréseket már iktatták a képviselőházban ? tájékoztat a Mediafax hírügynökség. Mint ismert, Puskás Bálint és Tudorel Toader jelenlegi alkotmányjogászok, illetve Augustin Zegrean, alkotmánybírósági elnök mandátuma július 13-án jár le.

Puskás Bálint helyére a szenátus, Tudorel Toader helyére a képviselőház és Augustin Zegrean helyére az elnöki hivatal nevez ki új bírót. A javaslatok benyújtjását követően a jogi bizottság összesíti a jelölteket, és a parlament titkos szavazással eldönti, hogy ki foglalja majd el az alkotmánybírósági helyeket. Az alkotmánybírák mandátuma kilenc évig tart.

A Puskás Bálint helyére javasolt Varga Attila 1963-ban született Szatmárnémetiben, 1986-ban diplomázott a Babe??Bolyai Tudományegyetem Jogi Karán, majd jogtanácsosként dolgozott gazdasági társaságoknál. 1990-ben választották RMDSZ-es parlamenti képviselővé, és 2012-ig megszakítás nélkül a képviselőház tagja volt, a kisebbségi és emberjogi bizottságban tevékenykedett. Mind az első, mind a második alkotmánynak a kidolgozásában részt vett. 2006-ban szerzett Ph.D. fokozatot a Bukaresti Tudományegyetemen, azóta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi docense.