Megállapodott az Európai Unió és Törökország a Törökországból az unióba áttelepítendő szíriai menekültek kiválasztási eljárásáról – jelentette ma a Bild című német lap. A megállapodás szerint előnyben kell részesíteni a fokozottan veszélyeztetett embereket, köztük a fiatal lányokat és nőket, az erőszak és a kínvallatás áldozatait, a betegeket és a fogyatékkal élőket.

A kiválasztási folyamatba csak azok a szíriaiak kerülhetnek be, akik korábban nem léptek be az Európai Unió területére és nem is próbálkoztak a bejutással. Egyelőre közülük is csak azok, akik 2015. november 29. előtt érkeztek Törökországba, hogy menedéket keressenek a hazájukban dúló polgárháború elől. A kiválasztott menekülteknek írásos nyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelezettséget vállalnak, hogy nem ők választhatják meg, hogy melyik uniós tagországban kapjanak menedéket.

Az áttelepítésre kijelölt menekülteket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága készíti fel. Az eljárás alapja a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás.