Nem sérti az alaptörvényt az egyfordulós polgármester-választást előíró önkormányzati választási törvény. Erről döntött ma az alkotmánybíróság, amely elutasította Liviu Avram egyfordulós polgármester-választással kapcsolatban emelt alkotmányossági kifogását. A független bukaresti polgármesterjelölt, az Adevărul napilap főszerkesztő-helyettese alkotmányossági kifogását április közepén fogadta el a Bukaresti Törvényszék, és továbbította az alkotmánybírósághoz.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság elnöke a mai ülést követően bejelentette: bejelentette: az Akotmánybíróság nem módosít törvényeket, csak megmondja róluk, hogy alkotmányosak, vagy sem.

Mint ismert, korábban a Nemzeti Liberális Párt is alkotmányossági kifogást emelt az egyfordulós polgármester-választás ellen, de kérésüket a Bukaresti Ítélőtábla elutasította. A kétfordulós választáshoz való visszatérést sürgető liberálisok szerint a demokrácia alapelvét sérti, ha valaki a választók kevesebb mint felének támogatásával is polgármester lehet.