• Ministrul ungar de externe,Péter Szijjártó a declarart luni, la Budapesta, la sfârşitul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său palestinian Riad al-Malki: „Pentru realizarea unei cooperări funcţionabile şi echilibrate între Europa şi Orientul Mijlociu există doar o singură cale:

    – trebuie stopate violenţele şi începute negocierile directe între Israel şi Palestina

    – trebuie relizată o soluţie care să cuprindă două state

    Szijjártó a subliniat: „Toate acestea nu pot fi realizate fără asumarea unui rol la nivel inernaţional.?

  • Nimeni nu poate obliga Ungaria să primească migranţi – a declarat Viktor Orbán, premierul ungar, într-un interviu acordat publicaţiei portugheze „Expresso”. Premierul ungar a luat sub protecţia sa Legea fundamentală a Ungariei, precum şi faptul că a respins planul de distribuire al refugiaţilor şi a cerut construirea unui gard la frontiere. Viktor Orbán a vorbit în interviu şi despre propunerea Schengen 2.0, a cărei esenţă este că fiecare centru de primire şi tabără de refugiaţi trebuie să fie în afara Uniunii.

  • Astazi, la ora 19.00 cea de-a 21-a ediţie a Zilelor Maghiare Bănăţene (Filarmonica Banatul  -Timisoara) ia start cu recitalul pianistului maghiar Érdi Tamás, deţinător al premiului Prima Primissima, un concert realizat în colaborare cu Filarmonica Banatul din localitate şi Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşti. Zilele Maghiare Bănăţene constituie cel mai important eveniment cultural din regiune.
  • În perioada 3-6 mai vor fi prezenţi la Craiova mesageri ai artei şi culturii muzicale din Ungaria, gazdele numind această perioadă Săptămâna maghiară la Filarmonica din Craiova. Astăzi la ora la ora 19.00 este la program recitalul cameral Karasszon Eszter (violoncel) şi Dani Imre (pian) – doi studenţi ai Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.
  • Miercuri, 4 mai: Sfântu Gheorghe: Concert al Corului bărbătesc Szent Efrém, în cadrul unui turneu desfăşurat cu ocazia ?Anului Bartók? (aniversarea a 135 de la naşterea compozitorului maghiar), organizat de Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşti, în parteneriat cu Biserica Unitariană Maghiară – ora 19:00, la Biserica Unitariană
  • 4-8 mai 2016 – BUZZ CEE – Festivalul de Film Internaţional Buzău

    BUZZ CEE este un festival internaţional de film dedicat regiunii Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv Grecia şi Turcia. Festivalul îşi propune să promoveze producţii de calitate din ţările din regiune şi să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central şi sud-est europeană.

    În prima ediţie a festivalului se prezinta doua filme maghiare: Fiul lui Saul distins cu Premiul Oscar, regizat de Nemes Jeles László şi Liza, zâna-vulpe în regia lui Ujj-Mészáros Károly.

     

Bejegyzés navigáció