Tompa Andrea kolozsvári származású, Budapesten élő író, színikritikus, egyetemi tanár lesz az egyik meghívottja a május 5-e és 8-a között Csíkszeredában első alkalommal sorra kerülő Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásárnak. A közönség május 7-én, szombat délután 6 órától találkozhat vele a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Első regénye, A hóhér háza 2010-ben, második regénye, a Fejtől s lábtól 2013-ban látott napvilágot a Kalligram Kiadónál. Tompa Andrea e két regényéért megkapta a Békés Pál-díjat. Az indoklás szerint azért, mert e regényekben a szerző érzékletesen megrajzolt sorsok köré idézi meg Közép-Európa – s centrumában Kolozsvár ? 20-ik századi históriáját, miközben a történetmondás hagyományát megújítva teremti meg a családregény műfajának egyéni változatát.

Mai adásunkban egy két évvel ezelőtt készült interjúnk első részét, a Mozaik jövő keddi kiadásában a beszélgetés záró részét sugározzuk.

Tartsanak velünk:

 

Tompa Andrea 1971-ben született Kolozsváron. 1990-től Magyarországon él, az ELTE Bölcsészkarának magyar?orosz szakán tanult. 2004-ben doktorált az orosz irodalom szakon Színház és teatralitás Vlagyimir Nabokov életművében című disszertációval. Első színházi tárgyú írása 1999-ben jelent meg a Színház folyóiratban, amelynek jelenleg a főszerkeszerkesztője. Rendszeresen közöl a magyar nyelvű színházi újságokban. 2000?2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa volt, 2002-től a Színházi Kritikusok Céhének tagja, 2009-2015 között az elnöke volt. 2008-tól tanít a kolozsvári Babeş?Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán.