Újabb kisebbségellenes törvénykezdeményezést akadályozott meg a szenátus tegnap, a honatyák nagy többsége ugyanis nem szavazta meg azt a Bogdan Diaconu és Răzvan Ionuţ Tănase független szenátorok által kezdeményezett tervezetet, amely törvényen kívül helyezte volna az RMDSZ-t.

A két független képviselő tavaly decemberben kezdeményezte az RMDSZ betiltását arra az állítólagos merényletkísérletre hivatkozva, amelyet ? az ügyészség szerint ? a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnöke akart elkövetni Románia nemzeti ünnepén.

A tervezet kapcsán Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor felszólalásában elmondta: 1990-től kezdődően a különféle pártokba szakadt nacionalista, magyarellenes politikákat felvállaló képviselők és szenátorok folyamatosan próbálják provokálni a romániai magyar közösséget és az RMDSZ-t. A szenátor elkeserítőnek tartja azt, hogy néhány liberális szenátor is megszavazta a kezdeményezést.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint a szövetségnek arra lenne szüksége, hogy tárgyalópartnerekre leljen akkor, amikor a kisebbségi jogokról vagy a területi autonómiáról van szó.