• UDMR şi-a lansat sâmbătă principali candidaţi pentru alegerile locale din judeţele Satu Mare, Bihor şi Sălaj, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) care a avut loc la Satu Mare. Candidaţii lansaţi sunt Pataki Csaba – la preşedinţia CJ Satu Mare, Kereskényi Gábor la Primăria Satu Mare, Pásztor Sándor la preşedinţia CJ Bihor, Huszár Istvén la Primăria Oradea, Szilágyi Róbert la preşedinţia CJ Sălaj, Fazakas Miklós la Primăria Zalău.
  • Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va participa la alegerile locale din luna iunie cu liste de consilieri în aproximativ două sute de localităţi şi va lansa candidaţi la funcţia de primar în aproape o sută de unităţi administrative, a anunţat conducerea formaţiunii. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, PPMT va desemna candidaţi pentru consiliile locale în 12 judeţe, iar în şapte dintre acestea va depune şi liste cu candidaţi pentru consiliile judeţene. Conducerea formaţiunii estimează că PPMT are şanse de a obţine primari în comunele Izvorul Crişului (CJ), Râmetea (Alba), precum şi în oraşul Valea lui Mihai (BH) şi speră să obţină rezultate bune şi la Tg. Mureş, Tg. Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc.
  • Coordonatorul campaniei electorale a PSD în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, Mircea Duşa, a îndemnat alegătorii din Târgu Mureş, sâmbătă, în cadrul Conferinţei Judeţene a PSD Mureş, să nu-şi risipească voturile pe mai mulţi candidaţi, pentru a nu favoriza reprezentantul etnicilor maghiari şi să se concentreze pe un singur candidat în alegerile locale din luna iunie.
  • Conform unui acord politic din 2017, ţările Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia -V4) vor desfăşura din trei în trei luni câte o companie în regiunea ţărilor baltice, în cadrul măsurilor menite să consolideze prezenţa militară a NATO în această regiune, a declarat ministrul de externe, Péter Szijjártó, care a participat la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Grupului de la Vişegrad, ai ţărilor baltice şi scandinave, care se desfăşoară la Jurmala, Letonia. Szijjártó a menţionat că această misiune presupune pentru fiecare ţară staţionarea a câte 150 de militari. Referitor la extinderea NATO, Péter Szijjártó a spus: Dacă NATO nu va da un răspuns pozitiv Georgiei şi Macedoniei, Europa va avea probleme. În lipsa unei perspective ferme, aceste două state riscă să se destabilizeze, ceea ce ar fi periculos din punctul de vedere al securităţii Europei.
  • Guvernul de la Budapesta se pregăteşte să iniţieze modificarea Constituţiei Ungariei pentru ca şi armata să poată fi implicată în cazul unor atacuri sau ameninţări teroriste. Ministrul ungar al apărării, István Simicskó, a declarat că va fi iniţiată modificarea astfel încât să fie introdusă în legea fundamentală noţiunea de „situaţie de pericol terorist” şi să poată fi angrenată şi armata în activităţile specifice. István Simicskó a menţionat că cel mai probabil proiectul de modificare a Constituţiei va fi înaintat Parlamentului săptămâna aceasta de partidul de guvernământ Fidesz. Formaţiunea premierului Viktor Orbán va avea nevoie şi de voturile unor deputaţi din opoziţie, în condiţiile în care nu mai deţine majoritatea de două treimi în Parlament, necesară pentru modificarea Legii Fundamentale.
  • Albumul ?Ţinutul vulcanilor ? izvor de civilizaţie?, realizat în cadrul proiectului Romania Student Tour al Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti, a fost prezentat la sfârşitul acestei săptămâni la Zilele Sfântu Gheorghe. Coordonatorul proiectului, Paul Bordaş, a declarat că albumul reuneşte câteva dintre cele mai frumoase fotografii realizate anul trecut în judeţul Covasna de tineri câştigători ai concursului ?Fotogeografica?.?Fotogeografica este cea mai importantă manifestare la nivel naţional din domeniul concursurilor de fotografie pentru tineret.

Bejegyzés navigáció