Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság tegnap Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A mostani jogerős ítélettel a bíróság szigorította az alapfokú ítéletben kiszabott büntetést. Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádirata szerint az akkor kormányon lévő PSD-ben f?titkári tisztséget betöltő Dragnea nyomására a 2012-es választási bizottságok tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, a választói névjegyzékből szerzett személyes adatokkal visszaélve felkeresték és zaklatták a népszavazástól távol maradó választókat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, valamint halottak, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. Dragneát a közügyektől – a választás, valamint válaszhatóság jogától és közhivatalok betöltésétől – is eltiltották, de ezt a járulékos büntetést is négyéves próbaidőre felfüggesztették.

Dragnea – a pártvezetés és a megyei elnökök „csaknem egyöntetű” álláspontjára hivatkozva – tegnap délután azt közölte: nem mond le a PSD elnöki tisztségéről, mert az destabilizálná a június 5-i önkormányzati választásokra készülő pártot.

Klaus Johannis államfő tegnap úgy fogalmazott, a román politikai rendszer egészsége érdekében távoznia kellene a PSD éléről Liviu Dragneanak.