Újra elbírálja a restitúciós bizottság az Erdélyi Református Egyházkerületnek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatására vonatkozó kérését ? jelentette be tegnap Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról készült Fehér Könyv bemutatóján Kolozsváron. Az egyház képviselői ma délelőtt jelentek meg a bukaresti bizottság előtt, hogy alátámasszák a kérést.

Az ügyvéd elmondta: a restitúciós bizottságnak azért kell újratárgyalnia a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügyét, mert a ploie?t-i büntetőjogi per nem volt alkalmas polgárjogi kérdéskörben dönteni, azaz nem volt illetékes a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogáról határozni. Hozzátette, ha a bizottság úgy dönt, hogy a kollégium tulajdonjoga nem az egyházat illeti, megnyílik a pereskedés lehetősége egy polgárjogi eljárás keretében.

Mint ismeretes, az ügyben 2014-ben a Ploiesti-i Táblabíróság azt az ítéletet hozta, hogy a sepsiszentgyörgyi kollégiumot szabálytalanul szolgáltatták vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek, emiatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a restitúciót elrendelő bizottság tagjait, köztük Markó Attilát.