Ötszázhetvenre emelkedett az ecuadori földrengés halottainak száma – közölték a dél-amerikai ország hatóságai helyi idő szerint tegnap este. A halálos áldozatok között húsz külföldi van – jelentette be Guillaume Long külügyminiszter.

Tájékoztatása szerint 8 kolumbiai, 5 kubai, 2 kanadai, egy-egy dominikai köztársaságbeli, ír, brit, olasz és német állampolgár halt meg. A romok eltakarításával még emelkedhet a halálos áldozatok száma – tette hozzá a miniszter.

Rafael Correa ecuadori elnök arról számolt be, hogy a katasztrófa okozta károk helyreállításának érdekében az országban adóemelést hajtanak végre, így a forgalmi adót 12-ről 14 százalékra emelik. Az egymillió dollárnál nagyobb vagyonokra 0,9 százalékos, egyszeri adót vetnek ki. Az ezer dollárnál nagyobb fizetésűek jövedelmük egynapi összegével, míg az ötezer dollárnál nagyobb jövedelműek ötnapival járulnak hozzá a helyreállítás költségeihez. Megnő a cégek adója is. Arról is szólt, hogy mintegy 600 millió dolláros rendkívüli hitelt hívnak le a Világbanktól és más hitelintézményektől.

A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legsúlyosabb katasztrófája Ecuadorban, a földmozgás ereje a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú volt.