Jogerős bírósági ítélet született arról, hogy törvényesen tartják román nyelven a gyakorlati oktatást a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatán tanuló hallgatók számára. A legfelsőbb bíróság tagnap kimondott jogerős ítéletében megalapozatlannak tartotta és elutasította a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszervezet, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt fellebbezését a hasonló tartalmú elsőfokú ítélet ellen.

Kincses Előd, a felperesek ügyvédje az MTI-nek elmondta: keresetükben a romániai egyetemeket akkreditáló Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság egyik rendelkezésének a törvényességét vonták kétségbe. Eszerint az orvostanhallgatóknak a betegekkel románul kell kommunikálniuk. Kincses szerint a legfelsőbb bíróság felháborító politikai döntést hozott, amelynek semmi köze nincsen az igazságszolgáltatáshoz.

Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora azonban üdvözölte az ítéletet. Az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a legfelsőbb bíróság ítélete az elmúlt négy évben indított perek egész sorát zárja le az intézmény számára kedvező módon.