A volt teniszcsillag – jelenleg Románia leggazdagabb üzletembere – egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát ? adja hírül a Rise Project oknyomozó hírportál.

Az információ azt követően vált ismertté, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatai szivárogtak ki. A portál szerint a Puma nevű offshore alapítvány elnöke a 76 éves Ţiriac, és vezetőtanácsának tagjai között van Klaus Mangold, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója is. Ţiriac és Mangold régóta üzlettársak.

A volt teniszcsillag ügyvédje a portálnak elmondta, hogy az alapítványt Ţiriac hozta létre, és ő rendelkezik egyedül a vagyonról. Az ügyvéd szerint az alapítvány lényegében Ţiriac „üzleti végrendelete”, hiszen az üzletember valamennyi cégének végső haszonélvezője az alapítvány, amelynek vagyona majd Ţiriac halála után oszlik meg. Erről a hatóságok is tudnak már 2005 óta – tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyben Ţiriac maga is megszólalt. A Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy valamennyi országban kifizette adóit, ahol üzletelt, ezenfelül pedig a pénzével azt csinál, amit akar. Ţiriac vagyonát tavaly 1,5 milliárd euróra becsülte a Capital cím? román gazdasági folyóirat.