A romániai egyházi ingatlanok nem rendezett visszaszolgáltatására hívta fel a figyelmet Tőkés László európai parlamenti képviselő tegnap egy brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen. Tőkés szerint el kell érni, hogy Románia vegye komolyan az uniós csatlakozásakor vállalt kötelezettségeit, és tartsa be az egyházi ingatlanok visszaadására tett ígéreteit. A képviselő arról tájékoztatott, hogy 2140 egyházi ingatlant érint a restitúció ügye, és az ingatlanoknak alig egyharmada került vissza jogos tulajdonosaikhoz, mert a döntést megtámadta a román állam.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő hozzászólásában a Szlovákiában tapasztalható megoldatlan problémákra hívta fel a figyelmet. Mint mondta: újra napirendre kell tűzni a kollektív bűnösséget kimondó, jelenleg is a szlovák jogrend részét képező Benes-dekrétumok kérdését.

A konferencián résztvevő Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a szlovákiai Oroszváron található egykori Lónyai-kastély rendezetlen ügyével kapcsolatban tájékoztatott. Elmondta, hogy az ingatlan és a kapcsolódó földterületek volt tulajdonosa az akkori jogi viszonyoknak megfelelően végrendeletileg a bencés rendre hagyta a kastélyt. A csehszlovák állam azonban azt a Benes-dekrétumokra való hivatkozással elkobozta és 1990 után sem szolgáltatta vissza jogos tulajdonosának, a bencés kongregációnak.