A világ konkrét lépéseket tett az atomterrorizmus megakadályozására, de még mindig fennáll az esélye, hogy terroristák nukleáris támadást hajtanak végre – figyelmeztetett Barack Obama. Az amerikai elnök a washingtoni atomcsúcs tegnapi záróbeszédében kitért az észak-koreai nukleáris törekvések jelentette fenyegetésre, a nukleáris leszerelésnek az orosz fegyverkezési törekvések miatt lelassult folyamatára és az Iránnal kötött nukleáris megállapodással kapcsolatos további teendőkre is.

A nukleáris biztonságról szóló nemzetközi csúcsértekezlet záró délutánján a résztvevők közös nyilatkozatban kötelezték el magukat ismét az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása mellett. A csúcson összegyűlt több mint ötven állam- és kormányfő az elfogadott záródokumentumban ugyanakkor bejelentette, hogy az idei volt az utolsó atomcsúcs.

A mostani volt a negyedik ilyen konferencia, a kétévenként sorra került csúcsértekezletek ötletét még 2009-ben Barack Obama vetette fel, abban a bevallott reményben, hogy elnökségének egyik „öröksége” az atomfegyverektől mentesebb világ lesz.