Fogadta egy fotó erejéig Klaus Johannis államfőt Barack Obama amerikai elnök Washingtonban, ahol kétnapos csúcsértekezlet vette kezdetét a nukleáris biztonságról. A tegnap este megnyílt rendezvényen ötvenhat állam-, illetve kormányfő vesz részt, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A tegnapi díszvacsorát követően ma szekcióülésekkel folytatódott a konferencia , amelynek az ad különös aktualitást, hogy az utóbbi napok-hetek terrorcselekményei hatására a világ vezető politikusai sürgetőnek érzik a nukleáris biztonság garantálását. Ma olyan kérdéseket vitatnak meg, mint annak a fenyegetésnek a megelőzése, illetve minimalizálása, amelyet a nem biztonságos nukleáris anyagok jelentenek.

A csúcsértekezlet résztvevői elssősorban azt szeretnék elérni, hogy ne kerüljenek terroristák kezébe hasadóanyagok, nukleáris fegyverek vagy úgynevezett „piszkos bombák” készítéséhez szükséges anyagok.

Elemzők szerint a washingtoni csúcson nemigen várható áttörés, hiszen két atomhatalom – Oroszország és Pakisztán – nincs jelen a konferencián, és nincsenek megbízható adatok a radioaktív anyagok feketekereskedelméről sem.