A tervek szerint nemsokára tucatnyi foglyot telepít át a Pentagon a guantánamói börtöntáborból legalább két országba, amelyek beleegyeztek az érintett személyek fogadásába – mondta helyi idő szerint tegnap egy amerikai tisztségviselő.

Az amerikai védelmi minisztérium intézkedése annak jele, hogy Barack Obama amerikai elnök még megbízatásának decemberi lejárta előtt igyekszik bezáratni a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után létrehozott, élesen bírált intézményt.

A név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, az első csoportot a következő néhány napban szállítják el Guantánamóról, a további transzferek az elkövetkező hetekben várhatóak. Az érintett foglyok egyike a jemeni állampolgárságú Tarik Ba Oda, aki 2007 óta éhségsztrájkol és mára egykori testsúlyának több mint felét elveszítette. A Pentagon korábbi tájékoztatása szerint készen állnak arra, hogy 37 személyt visszaküldjenek hazájukba vagy más országokba.

A Kuba délkeleti részén fekvő amerikai haditengerészeti támaszponton található börtöntáborban jelenleg 91 embert tartanak fogva, legtöbbjüket terrorizmus gyanúja miatt bírósági eljárás és vádemelés nélkül. Barack Obama amerikai elnök 2008-as választási kampányában tett ígéretet az intézmény felszámolására, és februárban ismertette a börtöntábor bezárására vonatkozó tervét. Eszerint a legveszélyesebbnek ítélt guantánamói rabokat az Egyesült Államokban, a legszigorúbb biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási intézményekben őrzik majd tovább.

Az elképzelést hevesen bírálták a republikánusok és néhány demokrata képviselő is felszólalt ellene.