Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének 10 ezer lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet, László Györgynek, a Marosszéki Székely Tanács elnökének pedig hatezer lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet kézbesítettek tegnap ? tudatták az érintettek az MTI-vel.

A csendőrség Izsák Balázsnak azt rótta fel, hogy nem iktatta a csendőri egységnél is a felvonulás előtt legkevesebb 48 órával a rendezvény lezajlásáról szóló nyilatkozatot, és a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés után „engedély nélkül szervezett” felvonulást a prefektusi hivatal elé.

László Györgynek – aki a szervezők által biztosított önkéntes rendfenntartók munkáját irányította – azt rótták fel, hogy szervezőként részt vett az „engedély nélküli” felvonuláson.

Ezenkívül nyolcvannégy személyt közel 71 ezer lej értékben bírságolt meg a csendőrség a Székely Szabadság Napja néven rendezett megemlékezés és felvonulás videofelvételeinek tanulmányozását követően ? adta hírül ma közleményében a csendőrség marosvásárhelyi egysége.

A közlemény szerint 50 személyt azért bírságoltak meg összesen 61 ezer lej értékben, mert „be nem jelentett, be nem iktatott vagy tiltott tömegrendezvényt szerveztek”. A csendőrség tájékoztatása szerint 34 személyt csendháborításért bírságoltak meg összesen 9800 lej értékben.