Bukarestben Veress Sándor honvéd százados, a református egyház egykori főgondnokának sírjánál tartott megemlékezéssel és koszorúzással kezdődtek a nemzeti ünnepnek szentelt rendezvények.A Calvin temetőben tartott ünnepségen Zsold Béla lelkipásztor emlékezett meg Veress Sándor honvéd századosról.

Koradélután az Ady Endre Elméleti Líceumban tartottak ünnepséget a diákok, majd megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát a Herastrau parkban. Este hat órától zászló felvonással és Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzásával folytatódik a rendezvénysorozat a Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol a köszöntő beszédeket követően fellépnek az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai, a Bukaresti Magyar Diákszövetség nevében a Bercsényi Baráti Tánckör tagjai. Az ünnepséget a Titán zenekar koncertje és állófogadás zárja.

A románok és magyarok közös céljait és értékeit hangsúlyozva köszöntötte Dacian Cioloş román miniszterelnök a magyar nemzeti ünnepen Magyarország, Románia és a világ magyarságát.

A március 15-i rendezvények helyszíneire eljuttatott köszöntésben Dacian Cioloş megemlítette, hogy 1848 meghatározó jelentőséggel bír mind a magyar, mind a román nemzet kialakulásában.

„Azok az értékek, amelyekért a magyarok elindították a pesti forradalmat – amelyek között szerepel a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelős kormány és az állampolgárok közötti társadalmi és felekezeti egyenlőség – az erdélyi románok Balázsfalvi Kiáltványába foglalt követeléseinek a szellemét is idézik, mi több, ezek olyan értékek, amelyek jelenleg is vezérlik nemzeteinket” ? áll Dacian Cioloş miniszterelnök üzenetében.

A magyar miniszterelnök külön köszöntötte a határon túli magyarokat. ?Megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük: senki ne vitassa el nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk az iskoláinkat, és senki se sorozhassa be és küldhesse idegen háborúba fiainkat? ? írta Orbán Viktor az RMDSZ honlapján olvasható üzenetben.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleményben adta hírül, hogy március 15-én, délelőtt 9.50 órakor egy ismeretlen betelefonált a polgármesteri hivatalba, és magát ügyésznek kiadva azt mondta, a mai ünnepségen a magyar zászló használata tilos. A közleményben Sztakics Éva alpolgármester hangsúlyozta: mindez diverziókeltésnek minősül, a nemzeti szimbólumok használatát az ünnepségeken a törvény biztosítja. „Arra kérünk mindenkit, ne engedjék magukat félrevezetni hasonló állítások által. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tesz az ismeretlen betelefonáló ellen” – írták.