Külföldön regisztrált autók tulajdonosai vették blokád alá tegnap Kárpátalján az Ukrajna és Szlovákia közötti két közúti határátkelőhelyet Ungváron és Nagybereznán, tiltakozásul amiatt, hogy az Ukrán Állami Pénzügyi Szolgálat a jelenlegi öt helyett három napra akarja csökkenteni a külföldi rendszámú autók országban tartózkodására engedélyezett időszakot.

A tiltakozók azt követelik, hogy a hatóságok engedélyezzék a külföldön regisztrált autók huzamos ideig tartó ukrajnai tartózkodását, és az adott kérdésben alkalmazzák az európai normákat.

Kárpátalján évek óta gondot okoz, hogy a hatóságok időről időre korlátozó intézkedéseket próbálnak alkalmazni a külföldi – szlovák, magyar, cseh, lengyel és román – rendszámmal közlekedő, a személygépkocsi-állomány becslések szerint több mint 30 százalékát kitevő autók tulajdonosaival szemben.

A Kárpátaljára bevitt és ott használt járműveket a tulajdonosaik nem regisztráltatják Ukrajnában a nagyon magas importvám miatt, inkább – a hatályos jogszabályok követelményeinek megfelelően – ötnaponta átlépik velük az államhatárt.