Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagállamok, olyan országnak, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat – közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter ma délelőtt Brüsszelben, miután megérkezett az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására.

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindenki Európába jöhet, aki akar. Ezért van szükség törvényes útvonalra a valódi menekültek számára” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere. A hétfői EU-török csúcsértekezlet jelentős szerepet játszott abban, hogy a nyugat-balkáni útvonal mostanra lezártnak tekinthető – jelentette ki a miniszter, aki azt szeretné, ha ez tartósan így is maradna.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter élesen bírálta Törökországot. Véleménye szerint Európának következetesnek kell maradnia a Törökországgal folytatott tárgyalásokon, Ankarának pedig eredményeket kellene felmutatnia a menekültáradat csökkentése terén. Úgy véli, hogy már az unió keleti határain meg kell állítani a migránsáradatot, amiben Törökországnak kulcsszerepe van. Hozzátette: Ankarának meg kell mutatnia, hogy képes erre, és azt követően lehet továbblépni, tárgyalni a vízumliberalizációról vagy az ország uniós tagságáról.

Törökország a vízumkényszer eltörlését és újabb csatlakozási tárgyalások megnyitását kérte az uniós vezetőkkel hétfőn tartott brüsszeli csúcstalálkozóján.