Sajtóhírek szerint tegnap hajnal óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába, és Szerbiából sem lépett át Horvátországba. Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 bevándorlóval. A hírek szerint Szlovénia éjféltől szigorított az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat engedik be, akiknek van érvényes útlevelük és vízumuk, menedéket kérnének Szlovéniában, vagy akik „humanitárius okokból” menekülnek az országba.

Szerbia is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat léptet életbe Macedóniával és a Bulgáriával közös határán, de az ígéretek szerint minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Horvátország is csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be éjféltől területére a migránsokat. Közben Macedónia is „teljesen” lezárta a határt az illegális migránsok előtt ? nyilatkozta ma egy névtelenséget kérő macedón rendőrségi tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek.

A szigorítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy lezárult a nyugat-balkáni migránsútvonal. Egyes beszámolók szerint az embercsempészek Görögországban már Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezető útvonalakat ajánlanak fel a bevándorlóknak, míg szintén lehetséges útvonalként emlegetik az Albánián és az Adriai-tengeren keresztül vezető utat. Ez utóbbit viszont a bevándorlók többsége veszélyes útvonalnak tartja.