Tőkés László szerint a neki adományozott román állami kitüntetés visszavonásával Klaus Johannis államfő és a visszavonást javasoló becsületbíróság megkérdőjelezte Románia jogát, hogy felléphet a határon túli románok védelmében. Tőkés László Európai Parlamenti képviselő, mai nagyváradi sajtótájékoztatóján reagált a Románia csillaga érdemrend tegnapi visszavonására.

„Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett az olaszországi dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében” – idézte felTőkés László azt az álláspontját, amely miatt méltatlannak találták a kitüntetésre.

Úgy vélte, hogy a rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott elismerés megvonása a romániai rendszerváltozás állapotát jelzi, és a szólásszabadság eszméjét, valamint Temesvár szellemét is sérti. Elmondta, hogy a kitüntetést már 2013-ban átadta az egykori temesvári harcostársaiból megalakult forradalmi emlékbizottságnak.