Hatályba lépett Szíriában az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor. A harci cselekmények beszüntetéséről és a háború miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről február közepén állapodtak meg a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A megállapodás részleteit az Egyesült Államok és Oroszország dolgozta ki.

Csaknem száz szíriai felkelőcsoport egyezett bele abba, hogy két héten át tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a szíriai kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva –  közölte az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság.

A tűzszünet nem terjed ki olyan szervezetekre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorista csoportnak minősített, így az Iszlám Állam és az al-Kaida szíriai ágának tekintett an-Nuszra Frontra. Ez utóbbi vezetője tegnap elítélte a tűzszünetet, és fokozott harcra szólított fel a kormányerők és szövetségeseik ellen.