Olaszországban megszavazták az azonos és a különböző nemű párokra is vonatkozó élettársi kapcsolatok bejegyzéséről szóló törvényt. A jogszabály nem teszi egyenlővé az élettársi kapcsolatokat a házassággal, és nem engedélyezi az örökbefogadást. A római szenátus által megszavazott törvényről még a képviselőháznak is szavaznia kell, de az alsóházában a szavazás eredménye nem kétséges, ugyanis ott a kormányerők többséggel bírnak. Az olasz parlament katolikus szárnyának szorgalmazására a törvényben nem szerepel a hűség erkölcsi kötelezettsége sem, ahogyan ez a házasságot szabályozó törvényben szerepel. Ezzel megkülönböztették az élettársi kapcsolatot a házasságtól.

Az élettársi kapcsolatok bejegyzése mindenképpen jelentős jogi előrelépés az eddig teljesen jogvédettség nélküli olasz élettársak számára. A törvény hatályba lépésével ugyanis egyebek között felvehetik egymás családnevét, halálozás esetén a másik nyugdíjából részesülhetnek, válás esetén pedig tartásdíjban.

Matteo Renzi kormányfő Twitter-fiókján „történelmi” eredménynek nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolatokról született pártmegállapodást.