Tizenegy évig tartó rejtőzködés után a hatóságok kezére került Romeo Beja volt bányászvezér, az 1999-es „bányászjárás” egyik elítélt vezetője. Beját öt év szabadságvesztésre ítélték jogerősen még 2005-ben, de még mielőtt bezárhatták volna, elmenekült az országból és nyoma veszett mostanig.

A hazai média beszámolói alapján a volt szakszervezeti vezért különös módon fogták el. Utóbb román földön bukkant fel, és rendkívüli fellebbezést nyújtott be a bíróságon a 2005-ben született ítélet ellen. Ez ügyben a bukaresti ítélőtábla most beidézte, tegnap meg is jelent a testület előtt, hogy kifejtse álláspontját. A Digi 24 hírtelevízió szerint Beja elmondhatta beszédét, de közben a rendőrök őrizetbe vették, és elszállították a bukaresti Rahova börtönbe.

Mint ismeretes 1999. január 18. és 22. között Románia több megyéjét dúlták fel bányászok. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy magasabb végkielégítést akartak, amit az akkori bukaresti kormány nem adott meg. A vájárok Miron Cozma és Romeo Beja szakszervezeti vezérekkel az élen megpróbáltak eljutni Bukarestbe, de a Valcea megyei Costesti-nél feltartóztatták őket a karhatalmi erők. Addig azonban több megyét végigpusztítottak, háromszáz embert – köztük hivatalos személyeket – bántalmaztak.

Cozmát tíz év szabadságvesztésre ítélte a hazai igazságszolgáltatás, 2007-ben szabadult a börtönből. Romeo Bejat Cozma jobb kezeként emlegette a hazai média.