Korrupció gyanújával őrizetbe vették ma a sepsiszentgyörgyi bíróság elnökét, Elena Poiana bírót – közölte a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A közlemény szerint a bírót azzal gyanúsítják, hogy 2015 augusztusában – a Hargita megyei törvényszék bírójaként – 10 ezer lej csúszópénzt fogadott el azért, hogy megszüntesse két, minősített rablással vádolt személy előzetes letartóztatását. A közlemény szerint a bíró ellenőrizte, hogy a letartóztatott személyek valóban képesek-e kifizetni a csúszópénzt, majd elrendelte, hogy bírósági felügyelet alatt, szabadlábon védekezzenek.

Elena Poianát 2016 január elsejétől nevezték ki a sepsiszentgyörgyi bíróság élére. A DNA a bíró előzetes letartóztatását kezdeményezte. Erről a gyulafehérvári táblabíróság dönt.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály gyulafehérvári területi kirendeltségének ügyészei tegnap négy házkutatást tartottak Kovászna, Brassó és Iaşi megyében, A DNA vádat emelt még George Scripcaru brassói- és Maria Precup szászrégeni polgármester ellen. Mindkét esetben csúszópénz elfogadása és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat.