Letett a Belügyminisztérium arról, hogy menekülttábort alakítson ki a Szatmár megyei Tasnádon – derül ki a tárca honlapján tegnap este megjelent közleményből. Petre Toba belügyminiszter tavaly decemberben a Parlament költségvetési bizottsága előtt beszélt arról, hogy a jelenlegi hat befogadóközpont mellett további három kialakítását tervezik.

Tasnádon, illetve az Arges megyei Campulung és a Gorj megyei Bumbesti-Jiu városokban is régi csendőr-laktanyákat akartak erre a célra átalakítani. A közlemény szerint a minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy a kiszemelt laktanyák nem felelnek meg a követelményeknek, ugyanakkor felszólította a bevándorlási hivatalt, hogy keressen más törvényes megoldást a menedékkérők elhelyezésére.

Mint ismert, Tasnádon mind az önkormányzat, mind a lakosság élesen tiltakozott ez ellen, hogy a településen hatszáz, elsősorban szír migránsnak alakítsanak ki átmeneti otthont.

Romániának 6300 menedékkérőt kell befogadnia, amiről szeptemberben született határozat az uniós igazságügyi és belügyi tárcavezetők találkozóján. Az országban jelenleg hat befogadóközpont működik, ezeknek Bukarest és Giurgiu mellett a Máramaros megyei Nagysomkút, a Suceava megyei Radócz , Galati, valamint Temesvár ad otthont.