Az abortusz engedélyezéséről indult vita több dél-amerikai országban a Zika-vírus gyors terjedése miatt – tájékoztat az EuroNews. A mikrokefáliás esetekkel, vagyis a magzatoknál előforduló kóros kisfejűséggel összefüggésbe hozott zikavírust az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. Az abortuszt ellenző csoportok szerint a keresztény többségű dél-amerikai országokban tevékenykedő emberjogi szervezetek csak ürügyként használják a Zika-vírust, hogy támogatást szerezzenek a terhességmegszakítást szabályozó törvények lazítására.

Az abortuszt ellenzők szerint, ha megengedik a terhességmegszakítást a mikrokefália esetében, akkor megengedhetnék a Down-szindróma, vagy más gyermekeket érintő betegségek esetében is.

Mint ismert, az Egészségügyi Világszervezet hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a szaporodó zika-vírusos esetek miatt. Brazíliában egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél gyanított vagy diagnosztizált mikrokefáliás esetek száma. A brazil kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni a járványt: 220 ezer katona keresi fel az ország minden lakóhelyét, hogy minél nagyobb mértékben irtsák a kórt terjesztő szúnyogot.

Spanyolország is attól tart, hogy havonta10-20 zikavírusos beteg lép majd be az országba a Dél-Amerikából érkezők révén.