A kormányváltás után sem változott a román külügyminisztérium elutasító álláspontja a nagyváradi és marosvásárhelyi magyar konzuli iroda ügyében – tájékoztat a Krónika. A kolozsvári napilap Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pénteki bukaresti látogatásával kapcsolatban kereste meg a külügyminisztériumot a konzuli irodákra vonatkozó kérdéssel.

A lap kérésére a román külügyi tárca egymondatos választ küldött: ?Ami Magyarország azon kérését illeti, miszerint két konzuli irodát nyitna Romániában, Nagyváradon, illetve Marosvásárhelyen, a román fél válaszát már 2014-ben közöltük.? A magyar kormány 2013 áprilisában kezdeményezte a nagyváradi és marosvásárhelyi konzuli iroda alapítását. A magyar külügyminisztérium 2014 júliusában jelentette be, hogy Románia érdemi magyarázat nélkül elutasította Magyarország igényét.

A Krónika emlékeztet: a román külügyminisztérium akkor azt válaszolta a lap kérdésére: ?Romániának szuverén joga, hogy ne fogadja el egy állam konzuli képviseletének bővítését a területén?.