Az RMDSZ elnöke szerint az EMNP választási pártra vonatkozó kommunikációs ötlete kivitelezhetetlen, ugyanis a helyhatósági választási törvény kilencedik cikkelye szerint kisebbségi szervezetek kizárólag saját nevük és logójuk alatt indulhatnak a választásokon.

Egy ilyen rögtönzött ötlet veszélybe sodorja a teljes magyar képviseletet ? erre figyelmeztette Kelemen Hunor szövetségi elnök Szilágyi Zsolt EMNP-elnököt a tegnapi kolozsvári találkozójukon. Kelemen Hunor hangsúlyozta: az RMDSZ nyitott a más együttműködési lehetőségekre, így például arra is, hogy a Szövetségi jelöltlistáján jelen legyenek az EMNP jelöltjei, akik megőrzik párttagságukat és identitásukat. Erre már volt példa négy évvel korábban ? tette hozzá.

A tegnapi tanácskozás után Szilágyi Zsolt, EMNP elnök kijelentette: az RMDSZ attól is elállt, amiben legutóbbi találkozójukon megegyeztek, s egy egyéni jogértelmezéssel kibúvót találtak a magyar közösség érdekeit szolgáló együttműködés alól.

Szilágyi emlékeztetett: ? Kelemen Hunor állítását cáfolják a tények, hiszen 2008-ban és 2012-ben is volt jogi precedens kisebbségi pártok összefogására?. Hozzátette: az együttműködés három különböző lehetőségét is felkínáltuk: egy választási párt megalakítását, a koalíciót és a területi leosztás lehetőségét is, ám az RMDSZ politikusai mindegyiket visszautasították. Az összefogás egyéb módjára azonban nem tettek konkrét javaslatot?.

A Néppárt elnöke bejelentette: tudomásul veszik, hogy az RMDSZ sehol nem akar összefogást, így Marosvásárhely kivételével saját jelölteket állítanak az önkormányzati választásokon.