A GDP mintegy fél százalékába kerülne az euró bevezetése Csehországban, az európai stabilizációs mechanizmushoz (ESM) való cseh hozzájárulás pedig mintegy 34 milliárd koronát tenne ki – jelentette ki Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős cseh államtitkár ma Prágában az euró bevezetéséről rendezett pénzügyi konferencia sajtóértekezletén.

„Kevés ország van olyan jól felkészülve az euró bevezetésére, mint a Cseh Köztársaság” – vélekedett Ludek Niedermayer, EP-képviselő, a cseh jegybank korábbi kormányzója. A cseh kormány az idén kiemelt feladatnak tartja – fejtette ki Tomás Prouza -, hogy intenzív vitát nyisson az euró bevezetéséről, és a lakosság széles körű, megbízható információkhoz jusson.

Csehországban már hosszabb ideje folyik a vita az euró bevezetéséről. Míg a gazdaság nagyobb szerepl?i támogatják az euró bevezetését, a lakosság többsége, az utóbbi id?ben készített felmérések szerint, ellenzi. Szakért?i számítások szerint az euró csehországi bevezetésének legkorábbi dátuma 2020 lehet.

A cseh kormány céldátumot nem határozott meg és a közös pénznem bevezetése a kormányprogramban sem szerepel.