Alapos a gyanú, hogy Tiberiu Niţu aláírt egy megállapodást a belügyminisztériummal, amelynek alapján törvénytelenül részesült rendőri felvezetésben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn kérte a törvényhozás hozzájárulását a Gabriel Oprea volt belügyminiszter elleni büntetőeljárás elindításához. A szenátort hivatali visszaéléssel gyanúsítják azzal összefüggésben, hogy belügyminiszterként ? 2014 januárja és 2015 novembere között ? rendőri felvezetéssel közlekedett akkor is, amikor nyilvánvalóan magánügyben utazott. Felróják neki továbbá, hogy a belügyminisztérium és a legfőbb ügyészség közti megállapodás révén lehetővé tette, hogy az utóbbi intézmény vezetője is rendőri kísérettel utazgasson, szintén illegálisan. A Román Ortodox Egyház (BOR) korábbi közlése szerint hasonló megállapodás alapján kapott rendőri felvezetést Daniel pátriárka is, ám erről az ügyészség közleménye nem tesz említést.

A legfőbb ügyész lemondását az indokolná, hogy a korrupcióellenes ügyészek közvetve a beosztottjai. A DNA kérését például magának a gyanúsítottnak kellett volna jóváhagynia és továbbíania az Igazságügyi Minisztérium útján a parlamentnek. Niţu azzal hidalta át a helyzetet, hogy helyettesére bízta a dokumentum aláírását.

A volt belügyminiszter törvénytelenségeire azután derült fény, hogy a konvoját felvezető egyik motoros rendőr egy munkagödörbe zuhant és életét vesztette tavaly október 20-án, Bukarest központjában. A baleset után kiadott első rendőrségi közlemény szerint a 28 éves Bogdan Gigina ?forgalomgyorsító tevékenységet? végzett, azonban rövidesen kiderült, hogy a szerencsétlenül járt rendőr a belügyminisztert kísérő konvojhoz tartozott. Azonnal felmerült, hogy ezt azért próbálták meg eltitkolni, mert akkor és ott a miniszter nem lett volna jogosult rendőri felvezetésre. A román szabályozás szerint ugyanis a kormánytagok ? a miniszterelnököt leszámítva ? csak sürgős esetben utazhatnak rendőri kísérettel.

A DNA hétfői közleménye szerint Gabriel Oprea felvezetéssel utazott naponta az otthona és a minisztérium székhelye, valamint a kormánypalota között, ?ami nem minősül sürgősségnek abban az értelemben, ahogy a törvényhozó előírta?. Ugyancsak rendőrök kísérték nyilvánvalóan magáncélú útjain munkaidőn kívül vagy szabadnapokon, amikor fel sem merülhet, hogy hivatalból sürgősen el kellett jutnia az adott helyre.

A román jog szerint a (volt) miniszterek ellen csak az államfő kérésére, ha pedig törvényhozók is, a parlament jóváhagyása nyomán indulhat bűnvádi eljárás.