Az Észpresszó mai kiadásában annak járunk utána, mi is, azaz ki is a dúla, szakma ez, vagy hivatás? Vendégem Szőcs Kinga Zsófia – őt hallják a következő háromnegyed órában.

Ma január 23-a van, 1945-ben ezen a napon  hagyta el Magyarországot az  úgynevezett ?Aranyvonat?, mely a Magyar Nemzeti Bank arany- és devizakészletét, a Corvinákat, és a zsidóktól elkobzott értékeket menekítette nyugatra a szovjet hadsereg elől.

Ötven évvel korábban,  1895-ben  Carsten Egeberg Borchgrevink norvég természettudós, sarkkutató január 23-án lépett elsőként az Antarktisz-i kontinens földjére.

1898-ben ezen a napon született Nagyváradon Széchenyi Zsigmond magyar író, vadász, Afrika-utazó.

1910-ben szintén január 23-án született Django Reinhardt roma származású dzsessz-gitáros, az európai dzsessz kiemelkedő alakja, műfajteremtő újítója. Stephane Grapelli hegedűssel és megalakították a Quintette du Hot Club de France nevű együttest. A zenekar újszerű, „húros jazz” hangzásvilágával hamarosan nagy sikert aratott. Számos kompozíciójuk ma a jazz-standardok közé számít. Gyakorlatilag új műfajt teremtettek, ami szinti szving, mánus dzsessz, illetve nevük után „Hot Club-style” néven vált ismertté.

Az Észpresszó vendége jövő szombaton Halmen Balázs lesz, a Van egy téglám Kenyában nevű projekt megalapítója – beszélgetésünkből megtudhatják, hogy nem csak egy téglájuk, de egy kecskéjük, sőt, egy gyermekük is lehet Kenyában.