Ötvenezer lejes bírságot rótt ki a fogyasztóvédelmi hatóság az állami vasúttársaságra amiatt, hogy a CFR nem biztosít megfelelő utazási körülményeket az utasai számára.

A hatóság ellenőrzésekett tartott a héten a fővárosi Északi-pályaudvaron, és ennek keretében több rendellenességet megállapítottak:  a hálókocsikban víz folyt a plafonról az utasfülkébe, a vagonokban nem működtek az árnyékszékek, illetve több járat is késéssel közlekedett. Az ellenőrzés napján 359 CFR járatnak volt összesen 2700 perc késése. A fogyasztóvédelem szakemberei szerint az utasok nincsenek megfelelő módon tájékoztatva a késésekről. A hatóság felszólította a CFR-t, hogy mielőbb orvosolja a hiányosságokat.

Mindeközben a Román Vasúttársaság utasszállító részlege (CFR Călători) közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy több mint 44 millió lejt fektet be idén harminc vasúti kocsi korszerűsítésébe, továbbá – a Közlekedési Minisztériumon keresztül – 100 millió lejt különít el elektromos szerelvények beszerzéséhez.

A 160 km/órás csúcssebességre képes vasúti kocsik működőképesek, klímaberendezéssel és tájékoztató rendszerrel rendelkeznek – mutat rá közleményében a CFR. Ezeket közepes hosszúságú útvonalakon használják majd utasszállításra, elsősorban a Bukarest?Konstanca, Bukarest?Brassó, illetve Bukarest?Craiova felújított vonalakon.

A CFR Călători ugyanakkor további 126 millió lejjel rendelkezik a 2014?2020-as, nagyinfrastruktúrára vonatkozó operatív programon belül, illetve más forrásokból járműbeszerzésre nyerhető támogatások önrészének biztosítására.