Tizenöt parlamenti képviselő kezdeményezte az erre vonatkozó jogszabály módosítását, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi törvény ösztönzi a csalást.

A jogszabály-módosítást kezdeményezők úgy vélik, az alkotási tevékenység nem szavatolja, hogy az elítélt antiszociális magatartása pozitív irányba változik. Továbbá a büntetési időszak 30 napos csökkentése nem érvényesíthető olyan személyek esetében, akik felsőfokú végzettségük következtében nem hivatkozhatnak arra, hogy nem ismerik vagy nem értik az általuk elkövetett társadalomellenes cselekedetek következményeit.

Hangsúlyozzák ezenfelül azt is, hogy a feltételes szabadlábra helyezési bizottság nem lehet illetékes abban, hogy megítélje az elkészült alkotások tudományos értékét, ráadásul nem biztos, hogy egy adott műnek egy bizonyos fogoly az igazi szerzője.

A szenátusba benyújtott jogszabály-módosítás a tavaszi ülésszakban kerül napirendre, de a végső döntéshozó fórum a képviselőház. A büntetés végrehajtási intézetek országos igazgatóságának adatai szerint 2013-2015 között 188 elítélt több mint 400 könyvet írt.