Ezenkívül új szankciókat helyezett kilátásba a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben – áll a testület tegnapi sürgösségi ülése után kiadott közleményében.

A dél-koreai védelmi minisztérium információi szerint Észak-Korea az előző nap sikertelenül tesztelt egy felerősített fissziós nukleáris fegyvert – jelentette ma a Yonhap hírügynökség. Phenjan az előző nap jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával.

A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadást kihasználva idéz elő robbanást.

A dél-koreai közlés alapján vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egy fúzióval felerősített atombombáról lehet szó. A nemzetközi közösség kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott tegnap.

Az mindazonáltal biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység – valószínűleg robbantás – okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

Szöul közlése szerint Pak Gun Hje államfő ma 20 perces telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel a kérdésben. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Obama megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Dél-Korea védelme iránt, és „összehangolt, erőteljes nemzetközi válaszlépésekben” állapodtak meg Phenjannal szemben.

A dél-koreai elnöki hivatal pedig közleményében felsorolt két ilyen tervbe vett válaszlépést: „minden eddiginél szigorúbb és átfogóbb szankciók” Észak-Korea ellen, valamint az Egyesült Államok és Dél-Korea együttműködése annak érdekében, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el egy elítélő határozatot az észak-koreai nukleáris fegyverkísérletre válaszul.