A BT tegnap egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amely megerősíti a szíriai megbékélésre kidolgozott ütemtervet. John Kerry amerikai külügyminiszter, aki az ülésen elnökölt, a szavazás után megállapította: ez a dokumentum világos üzenet mindenki számára, hogy véget kell vetni a szíriai öldöklésnek.

Hozzátette: mindenképpen üdvözlendő, hogy a nagyhatalmak minden eddiginél egységesebben lépnek fel a szíriai politikai rendezés módjának megtalálása érdekében.

Ban Ki Mun ENSZ-f?titkár ugyancsak üdvözölte az „első olyan határozatot, amely a válság rendezésének politikai eszközeire összpontosítja a figyelmet.” A határozatban felkérik a világszervezetet, hogy hívja össze a szíriai kormányt és ellenzékét hivatalos tárgyalásokra januári céldátummal. Emellett a dokumentum országos tűzszünetet ír elő, amely legkorábban akkor lép hatályba, amikor a szíriai kormányzat és ellenfelei megteszik a politikai átmenethez vezető kezdő lépéseket az ENSZ védnöksége alatt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt felkérik, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést a tűzszünet megfigyelésének és ellenőrzésének a

lehetőségeiről. A tervezet az összes felet felszólítja, hogy azonnal hagyja abba civilek és polgári célpontok támadását, és leszögezi, hogy Szíria jövőjéről a szíriai nép fog dönteni.