A Demokrácia Alkalmazásáért Egyesület közleményben tiltakozik a honatyáknak megszavazott nyugdíjkiegészítés, a képviselők és szenátorok kiszállási díjainak megnövelése ellen. A civilek szerint a különjuttatás emberi jogokat sértő diszkrimináció, amely jogos ellenérzést, dühöt kelt a választókban ? áll az egyesület közleményében.

A Nemzeti Liberális Párt társelnöke, Alina Gorghiu facebook oldalán hivatallal és tisztséggel való visszaélésnek nevezte a szociáldemokrata párti honatyák által megszavazott nyugdíjpótlékot. Raluca Turcan liberális képviselő ?piszokságnak? nevezte azt, hogy a honatyák sajátmaguknak megszavazták a nyugdíjkiegészítést. Mint ismert, a jogszabály tegnapi megszavazásán a Nemzeti Liberális Párt képviselői elhagyták a termet.

A honatyák külön-nyugdíjáról szóló törvény értelmében a honatyák ? a hivatalos nyugdíjkorhatár elérését követően ? mandátumaik számának arányában juttatáskiegészítésre jogosultak. A pótlék három teljes mandátum, vagyis 12 év parlamenti tevékenység felett már nem növekedne. Egy mandátum után a kiegészítés összege 1500 lej, három mandátum után 4600 lej. A különnyugdíj nem jár a korábban jogerősen elítélt honatyáknak.