A Bukaresti Táblabíróság harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnökét. Az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsítja a 40 éves vállalkozót – közölte honlapján a táblabíróság. A kényszerintézkedésről hozott döntés ellen 48 órán belül lehet fellebbezni. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség, a DIICOT tegnap közölte: a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a december elseje alkalmából tartott ünnepi rendezvényen.

Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.

A kézdivásárhelyi Székely Hírmondó című napilap mai számában arról írt, hogy Beke István Attila lakásán és biztonságtechnikai felszereléseket forgalmazó cégénél is házkutatást tartottak az ügyészek, akik fegyvereket és pirotechnikai eszközöket kerestek. A vállalkozó felesége a lapnak elmondta, hogy a család és a cég számítógépeit, magyar zászlót, vármegyés pólót, airsoftos fegyverhez használt éjszakai látókészüléket, airsoftos szirénát, lejárt szilveszteri petárdát, születésnapi tortához használt tűzijátékot foglaltak le és vittek el. A lap szerint a rajtaütésnek köze lehet ahhoz, hogy Beke István tagja a Neoforum Siculorum Tactical Unit nevű bejegyzett sportegyesületnek, amely a paintballhoz hasonló airsoft stratégiai-taktikai hobbisportot űzi.

Az ügyészek a csapat több tagját is kihallgatták, de ellenük nem rendeltek el kényszerintézkedéseket.

?Az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között? ? olvasható az RMDSZ honlapján Kelemen Hunor szövetségi elnök állásfoglalása Beke István Attila ügyével kapcsolatban. Kelemen Hunor hangsúlyozta: „ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján”.

A szövetségi elnök ugyanakkor ma a Transindex hírportálnak azt nyilatkozta: elegendő információ hiányában nem tudja megítélni azt, hogy az állami hatóságok túldimenzionálták vagy sem a kézdivásárhelyi december elsejei eseményeket, azonban nem sok jóra számít annak kapcsán, hogy miként csapódnak le a történtek a társadalomban, az interetnikai kapcsolatok szintjén.