A második világháború vége óta először, tudósok kritikai jegyzeteivel ellátva januárban ismét megjelenik német kiadásban a Mein Kampf. Adolf Hitler politikai kiáltványát a müncheni Kortárs Történelmi Intézet nyomtatja ki négyezer példányban, 3500 jegyzettel ellátva. A BBC News beszámolója szerint Andreas Wirsching, a müncheni intézet igazgatója azt mondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás „eloszlatja a könyvet övező mítoszt”. A könyv kiadását ugyanakkor zsidó csoportok bírálták, szerintük nem lenne szabad újra publikálni náci munkákat.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutása előtt. A náci Németország elbukása után a szövetségesek a könyv kéziratát átadták Bajorországnak.

A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget. A német illetékesek bejelentették: korlátozni fogják a kiadás lehetőségét, mert attól tartanak, hogy a könyv újranyomása feltüzelheti a neonáci érzelmeket.