Letették a hivatali esküt a Cioloş-kormány tagjai Klaus Johannis államfő előtt tegnap este, miután a parlament nagy többséggel megszavazta a kijelölt miniszterelnök kormányának beiktatását. A miniszteri posztok többségét a pártoktól független – a magánszférából, európai intézményekből és a civil társadalomból érkező – szakértők töltik be. A technokrata kormány beiktatását a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt is támogatta. A titkos voksoláson 389-en szavaztak bizalmat a kormánynak és 115-en ellene szavaztak.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke arra figyelmeztette Dacian Cioloşt, hogy pártja addig támogatja a technokrata kormányt, amíg az megőrzi politikai semlegességét.

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt társelnöke azt várja az új kormánytól, hogy vessen véget a közpénzek politikai célokra való felhasználásának.

Kelemen Hunor, RMDSZ elnök pedig kijelentette: a Cioloş-kormánytól a hatályos törvények betartatását várja.

Dacian Cioloş miniszterelnök parlamenti beszédében hangsúlyozta: kormánya javítana a közigazgatás hatékonyságán, visszaszerezné a társadalom állami intézményekbe vetett bizalmát és megerősítené a demokráciát. Ugyanakkor a kabinet munkáját az átláthatóság, a felelősségvállalás és a párbeszédre való nyitottság fogja vezérelni. Cioloş továbbá ígéretett tett a jövő évi választások korrekt megszervezésére, a korrupció elleni harc folytatására, a költségvetési egyensúly és gazdasági növekedés fenntartására, valamint az emberi erőforrások menedzsmentjének javítására.