Sorin Cimpeanu oktatási miniszter vezeti az ügyvivő kormányt, jelentette be a román államfő csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Klaus Johannis elmondta, elfogadta a szociáldemokrata Victor Ponta lemondását, elutasította viszont a távozó kormányfő által jelölt Mircea Dusa védelmi miniszter ideiglenes kormányfővé való kinevezését.

A tárcavezető, Hargita megyei képviselő jelölését többen kifogásolták. Dusa több nacionalista törvénytervezet szerzője, környezetvédő szervezetek szerint pedig köze volt a székelyföldi erdőirtásokhoz is. A közélet tisztaságáért küzdő Romania curata polgári platform által közzétett információk szerint miniszteri kinevezésekor megszépítette az önéletrajzát: hamis adatokat közölt a tanulmányaival kapcsolatban, és elhallgatta, hogy tagja volt a Román Kommunista Pártnak.

Sorin Cimpeanu a bukaresti agráregyetem talajjavító és környezetmérnöki szakán végzett 1991-ben, 2000-ben ugyanott doktorált. A 47 éves politikus, egyetemi tanár kutatóként kezdte pályafutását, 2003 óta franciaországi egyetemeken (Lille, Toulouse) is előad.