Lemondott szerdán Victor Ponta miniszterelnök, miután előző este több tízezer ember követelte az utcán a kormány távozását a múlt pénteki bukaresti katasztrófával kapcsolatban. A hírt Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be szerda délelőtt, majd a kormányfő is megerősítette.

? A partnereink közül egyesek nem akarnak vállalni semmilyen felelősséget, és nem értik meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni ? mondta Dragnea hozzátéve, hogy pártja meglátása szerint a kedd esti tüntetés a résztvevő fiatalok véleményén túl az egész társadalom álláspontját tükrözte. ? Nem lehet így folytatni ? fűzte hozzá.

Röviddel később Victor Ponta megerősítette a hírt. A kormánypalotában adott sajtónyilatkozatában arról beszélt: legitim elvárás a társadalom részéről, hogy a pénteki tűzeset miatt a szórakozóhely tulajdonosain túl mások is vállalják a felelősséget.

? Nagy hiba lenne a részemről, ha figyelmen kívül hagynám ezt az elvárást. Nem is lenne korrekt, ha a felelősséget másokra hárítanám: a helyszínre kiszállt emberekre, polgármesterekre, államtitkárokra. Készen állok megtenni a gesztust, amelyet a társadalom jelentős része vár ? mondta Ponta hozzátéve, hogy politikai pályafutása során bebizonyította, hogy képes megküzdeni politikusokkal, de soha nem harcol az emberekkel.

Ugyanakkor arra figyelmeztette a politikai szereplőket, hogy a társadalom legitim elégedetlenségét ne próbálják meg kijátszani, mert annak ?előreláthatatlan következményei lehetnek?. ? Remélem, hogy a lemondásom kielégíti a tüntetők elvárásai, és mielőbb visszatérhetünk a racionális megoldásokhoz ? hangsúlyozta a távozó miniszterelnök, kitérve arra, hogy az utóbbi években az ország jelentős gazdasági eredményeket ért el, amelyeket veszélyeztetne egy elnyúló politikai- társadalmi válság.

Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. Huszonhat ember a helyszínen, hatan a kórházba szállításuk után meghaltak, 135 embert pedig továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak.