Harmincra emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma. A kórházakban ápolt sérültek közül több mint 30-nak továbbra is súlyos az állapota. Bukarest 10 kórházában összesen 162 embert ápolnak égési sérülésekkel és füstmérgezés miatt. Klaus Johannis államfő tegnap esti televíziós beszédében a korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólított fel mindenkit. Mint mondta: „Nem szabad többé eltűrnünk az intézmények hatékonyságának hiányát és inkompetenciáját, nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl”.

A tragédia körülményeit és a büntetőjogi felelősséget a legfőbb ügyészség vizsgálja. A médiában megjelent hírek szerint a bukaresti Colectiv nevű szórakozóhelyen történt tragédiához a tűzvédelmi szabályok szándékos kijátszása és a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett. A klubnak hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre nem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, és a hangszigetelés is gyúlékony anyagból készült. A klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. Péntek este azonban mintegy négyszáz fiatal vett részt egy hazai rockzenekar ingyenes lemezbemutató koncertjén.

A fővárosban tegnap délután csaknem tízezer ember tartott csendes felvonulást. ?A korrupció, a kapzsiság és a közömbösség gyilkol Romániában? ? volt olvasható az egyik molinón. A klub épülete előtt még ma is mécsesek százai égnek a tűzvész áldozatainak emlékére.

Ma jár le a kormány által szombaton meghirdetett háromnapos nemzeti gyász.