A 1100 méter mély Zsil-völgyi bányában 156 éven át folyt szénkitermelés.

Tegnap megemlékezést szerveztek a bányászok. Egykori üzemük hivatalos felszámolásánál fúvószenekar adta elő a vájárok himnuszát, majd egy csillén felhozták az utolsó egy tonna szenet ? tájékoztat az Agerpres.

A petrillai mellett a parosényi és az urikányi kőszénbánya is része annak a programnak, amelynek keretében az állam vállalta, hogy 2018-ig felszámolja a veszteséges szénipari létesítményeket. Ezt a programot az Európai Bizottság jóváhagyta.

Noha a kommunizmus ideje alatt ötezer bányász dolgozott Petrillán, az elmúlt hónapokban már csak 30. A termelési csúcsot 1983-ban érték el, abban az évben 1,2 millió tonna kőszenet termeltek ki, míg tavaly már csak 110 ezer tonnát.

Bukarest 2012-ben ígérte meg Brüsszelnek, hogy bezárja a veszteséges bányákat, ezek közé tartozott a petrillai is, amely 1859-ben kezdte el működését. Január elsejétől a felszereléseket és a csilléket ócskavasként értékesítik, a 20. század elején épült ingatlanok többségét – amelyek a bánya működését szolgálták – lebontják.