A segélyhívásokat menedzselő országos szolgáltatás közleménye szerint a hallássérültek számára a 113-as számot ma délben egy órakor aktiválták. A szolgáltatás eléréséhez az érintetteknek regisztrálniuk kell. Háromféleképpen tehetik ezt meg:

– személyesen adhatják le a kitöltött dokumentumot a Különleges Telekommunikációs Szolgálat irodáiban, ennek órarendjét szintén a 112.ro oldalon teszik közzé

– postán elküldhetik a szükséges dokumentumokat a Splaiul Independenţei nr. 323A, sector 6, Bucureşti címre

– online regisztrálnak a 112.ro oldalon

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:kérés, személyazonossági igazolvány másolata, a fogyatékosságot igazoló dokumentum másolata ha szükséges, a jogi képviselőt igazoló irat másolata.

Regisztráció után baj esetén a 112-es hívószámot kell tárcsázni. A regisztrációban megadott adatok alapján a diszpécserszolgálatnál a hívásra egy program automatikusan SMS-t küld a hívónak. Az SMS-ben felkérik a hívót, írja meg, mi a valós sürgősségi eset, valamint azt is, hogy pontosan hol tartózkodik. Az SMS elküldése után a diszpécserszolgálat, ha szükséges, SMS-ben újabb információkat kérhet. Fontos tudni azt is, hogy a szolgáltatás csak mobiltelefonnal működik.