Tegnap megkezdődött Bukarestben a 25-ik országos színházi fesztivál, a román színházi élet legrangosabb seregszemléje. A jubileumi mustra tíz napja alatt összesen 44 produkciót láthat a közönség, köztük három erdélyi magyar színház hat előadását is.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tegnap este már egymást követően kétszer előadta az Albu István által rendezett Karamazovokat a Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban. A Radu Afrim által színpadra állított, Bartis Attila Nyugalom című regénye alapján készült 3 órás produkciójukat holnap, október 25-én és október 26-án, hétfőn este 7-től nézheti meg a nagyérdemű a ugyancsak a Nemzeti Színházban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház holnap este 8 órától a Nemzeti Színház stúdiótermében mutatkozik be a Tompa Gábor által színre vitt Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darabbal. A kolozsvári társulat második előadását, a Sinkó Ferenc által jegyzett #hattyúdal című produkciót október 26-án hétfőn délután 5 órától, illetve este 9 órától láthatjuk az Odeon Színházban.

A Temesvári Csiky Gergely Színház ugyancsak két előadást mutat be. Október 27-én, kedden és október 28-án, szerdán este 7 órától a Bulandra Színházban a Kokan Mladenović rendezte Koldusoperát, amely John Gay azonos című műve nyomán készült. Október 29-én, csütörtökön és október 30-án, pénteken este 8 órától szintén a Bulandra Színház ad helyet a temesvári magyar társulat és a Temesvári Állami Német Színház koprodukcióban készült előadásának, a Silviu Purcărete által rendezett Moliendo cafénak.

A bukaresti Nemzeti Színházi Fesztiválra meghívást kapott Tompa Gábornak egy másik munkája is, az Alfred Jarry Übü király című drámája nyomán készült UbuZdup! a Kolozsvári Román Színház előadásában. Ugyancsak meghívást kapott a seregszemlére a Temesvári Állami Német Színház Elektra című előadása is, amelyet Bocsárdi László vitt színre.

A november elsején záruló fesztiválra Marina Constantinescu színikritikus válogatta az előadásokat a tavalyi évad legjobb produkcióiból.