Hárommilliárd eurós nagyságrendű támogatást fontolgatnak Törökország számára az európai uniós tagországok állam- és kormányfői. Így segítenék Ankarát abban a törekvésében, hogy megelőzze a szíriai menekültek Európába vándorlását. Angela Merkel német kancellár a mára virradóra befejeződött uniós csúcstalálkozót követően bejelentette: még nem született döntés a támogatás pontos összegéről.

A Törökországgal tető alá hozott megállapodás-tervezet célja az, hogy a Törökországon keresztül érkező migrációs folyamot meg lehessen állítani. A csúcstalálkozón olyan döntések is születtek, amelyek hozzájárulnak az Európai Unió külső határainak biztosításához.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bejelentette: döntöttek az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex jelenlegi jogkörén túlmutató „integrált határellenőrzés” létrehozásáról.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint az uniós tagállamok vezetői fontos lépést tettek afelé, hogy Törökországgal megállapodjanak, de nem döntöttek a görög-török határ lezárásáról.

Francois Hollande francia köztársasági elnök a csúcstalálkozó után azt mondta, hogy a menekültáradat csak akkor fog csökkenni, ha sikerül olyan „átfogó uniós politikát” folytatni, amely a gyökerénél, vagyis a kiinduló országokban kezeli a problémát.